Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Tussendorpel

De tussendorpel is het onderdeel van het raamkozijn dat het boven- en benedenraam scheidt. Bij een deurkozijn met een bovenlicht wordt zo'n zelfde functie vervuld door het deurkalf.
Twee ramen boven elkaar betekent niet automatisch dat er een tussendorpel is. Een schuifvenster heeft hier een 'wisseldorpel'. Een misleidende naam omdat deze geen vast onderdeel van het kozijn is en daarom geen echte dorpel.
Wanneer een venster zowel een tussendorpel als een middenstijl heeft, dan vormen deze het kruis van een kruiskozijn. Het kruisvenster heeft dus twee ramen naast en twee boven elkaar.
Ramen? Vroege kruiskozijnen hadden onder geen ramen, maar luiken. En ook geen bovenramen, maar glas-in-lood, dat direct in het kozijn geplaatst was. In dat geval scheidt de tussendorpel de ondervakken van de bovenvakken. Hele hoge kruiskozijnen hadden soms een dubbele tussendorpel, waardoor er vier bovenvakken ontstonden.
Interessant zijn de hele vroege natuurstenen kruisvenster met een deelzuiltje. De ondervakken vormen een romaans tweelicht, met een wat uitstekende onder- en 'bovendorpel' met dorpelband. Maar het is geen bovendorpel. Het is de eerste tussendorpel, want erboven zijn twee vakken aangebracht, zodat er toch licht binnenkwam wanneer de luiken gesloten waren.




Tekst: Jean Penders, 04-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders