Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Trompe-l'oeil

In de reeks voorbeelden van 'schone schijn' scoort de trompe-l'oeil heel hoog. Deze Franse term betekent 'bedriegt het oog' en daarmee is het fenomeen eigenlijk al goed beschreven. De Romeinen hielden al van dit soort visuele spelletjes. In de romaanse kunst bleef het 'bedrog' beperkt tot bijvoorbeeld een meander-ornament, dat driedimensionaal leek. In de latere middeleeuwen maakte de ontwikkeling van beeldhouwkunst en schilderkunst de schone schijn weer mogelijk: een beeld van mannetje dat over een borstwering leunt, realistisch in kleur gezet, zal menigeen in verwarring gebracht hebben. De trompe-l'oeil is meestal minder kostbaar uitgevoerd: als schildering. De barok toverde in koepels hele vergezichten, soms kon je tot in de hemel kijken.
Er zijn vele vormen van gezichtsbedrog, het relatief simpele marmeren en houten zijn algemeen gangbaar geweest. Ingewikkelder is het lepe venster of dito ingang.
Bij de 'echte' trompe-l'oeil speelt het perspectief een grote rol. Daarom is het vermakelijk de schildering te bekijken vanuit een andere hoek dan waarvoor deze bedoeld is.

Tekst: Jean Penders (12-2006). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders