Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Schoorstelsel

'Schoorstelsel' is het overkoepelende begrip voor al die beren, bogen en stoelen die menig gebouw overeind houden. Steunberen kom je op allerlei plaatsen tegen. Luchtbogen al minder. Je ziet ze bijvoorbeeld boven een smal steegje, maar iedereen denkt toch vooral aan de hoge gotische kerken, waar het beeld gedomineerd wordt door luchtbogen en luchtboogstoelen op streefpijlers.
De gotiek wordt, technisch gesproken, bepaald door het samenspel van het de muren naar buiten drukkende ribgewelf en de 'staketsels' die buiten tegenwicht bieden. Bij een eenbeukig gebouw zijn stevige steunberen voldoende. Maar een basilikale kerk heeft een hoge lichtbeuk en veel lagere zijbeuken.
Al in de romaanse bouwkunst werd de druk van het zware tongewelf vaak tegengehouden door een galerij met gewelven op de zijbeuken. Het gotische kruisribgewelf bracht het gewicht naar de hoekpunten. Waar eerst een hele galerij steun bood, kon nu volstaan worden met een boog op iedere kritiek punt.
Die luchtboog bracht, over de zijbeuk heen, de druk naar de luchtboogstoel op een streefpijler. Die werd tegen omvallen beschermd door een sierlijke verzwaring: de pinakel.
Vaak zijn twee bogen boven elkaar geplaatst: een 'dubbele vlucht'. Bij twee zijbeuken zijn twee vluchten nodig, met een tussengeplaatste luchtboogstoel.
Niet altijd zie je het schoorstelsel: inwendige steunberen zie je alleen binnen.

Tekst: Jean Penders (03-2017). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders