Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Reliëfbaksteen

Een baksteen heeft normaliter zes vlakke zijden. Omdat klei geduldig is, kan de steen vóór het bakken natuurlijk gemakkelijk van een versiering voorzien worden, bijvoorbeeld van een reliëf op een 'plat'. De baksteen draagt dan een reliëf en is daarmee een reliëfbaksteen geworden. Meestal is deze baksteen veel groter dan de gewone. Het reliëf is soms pas naderhand in de gebakken steen uitgekrast of uitgehakt, dat is meestal wel te zien aan de sporen. Een met de natte vinger geboetseerde figuur oogt heel vloeiend. De beitel laat vaak (evenwijdige) groefjes achter. In de Hanzegotiek wordt al veel gebruik gemaakt van reliëfsteen, die gevormd is in een vormbak die voorzien is van de 'tegenvorm'. Die techniek is sindsdien verder gemechaniseerd.
Als héél platte vorm van de reliëfbaksteen kunnen we de reliëftegel zien. De grens is niet steeds te trekken, evenmin met verschillende vormen van terracotta.
Als onderwerpen komen we vooral plantaardige motieven tegen, maar ook dieren en heiligen.

Iets heel anders is het baksteenreliëf. Dat ontstaat door bij het metselen van een muur een aantal bakstenen zo uit te laten steken, dat ze samen een groot reliëf vormen. Met heel gewone bakstenen kun je zo tot indrukwekkende prestaties komen.
Er is ook een tussenvorm: voor een baksteenreliëf kunnen reliëfbakstenen gebakken worden, die ieder een stukje van het gewenste beeld bevatten.

Een fijn-reliëf op een baksteen betreft wel een baksteen met reliëf, maar met de versiering in fijne groefjes is het nog geen reliëfbaksteen.
Omdat het interieur, men meestal ook het exterieur in de middeleeuwen beschilderd was, kon een reliëfsteen van natuursteen moeilijk van een gebakken exemplaar onderscheiden worden.

Een profielsteen heeft ook met reliëf te maken, maar het gaat dan niet om baksteen met een rechthoekige vorm. Het profiel is uit de steen uitgespaard vóór het bakken of de vorm is er nadien uitgezaagd. Door gelijksoortige profielstenen te stapelen ontstaat een rondstaaf, peerkraal of hol. Deze kunstig gevormde stenen zijn geen reliëfstenen.

Tekst: Jean Penders (01-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders