Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Krommer

Op zolder staat de kapconstructie: die kan natuurlijk niet gemist worden. Hoewel, wie veel op zolder wil bergen, kan de grenen spanten missen als kiespijn. Soms stoot je je hoofd tegen de dekbalk, dan weer heb je last van het spantbeen, dat naar je gevoel altijd te ver in de ruimte steekt. Immers, omdat het schuin geplaatste spantbeen op de zoldervloer staat, komt het naar boven toe steeds verder los van die borstwering. Dat wordt nog erger doordat het korbeel er in steekt, en het is nou net die driehoek die zo hinderlijk is.
Merkwaardigerwijs hebben de oudere kappen hiervoor een oplossing die later 'verloren' ging. Het spantbeen van het onderste juk was tot begin 17e eeuw meestal krom: het eerste stuk ervan liep bijna recht omhoog langs de borstwering. Zijn de timmerlui van na die tijd dan dom?
De kappen zijn het grootste deel van de middeleeuwen en nog wat na die tijd opgebouwd uit eikenhout. De eik heeft als nadeel dat hij niet steeds zo mooi recht groeit als een naaldboom. Dat nadeel is het voordeel: er zijn stukken hout te vinden die krom gegroeid zijn. De stam kan (al dan niet geholpen door een vooruitziende eigenaar) krom gegroeid zijn. Het kan ook gaan het om een slim gebruik van een forse zijtak met het aansluitende deel van de stam. Het meest waarschijnlijk is echter het gebruik van een gevorkte boomstam: wanneer je het deel onder de spitsing van bovenaf doorzaagt heb je twee hele stevige krommers met de gewenste flauwe hoek. Zou je het hout in die vorm zagen, dan lopen de nerven niet met de kromming mee en breekt het hout. Grenenhout is hiervoor dus onbruikbaar.
Voor de bouwhistoricus is de krommer daarom een eerste aanwijzing voor de datering: krom is eiken en dus oud. Alleen jammer dat er pas toch een paar 'onbestaanbare' grenen krommers ontdekt zijn.




Tekst: Jean Penders, 02-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders