Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Koepelgewelf

Een stenen koepelgewelf is in doorsnede een halfrond gewelf, soms ietsje spitsbogig. De plattegrond is meestal rond, soms ellipsvormig. Is het grondplan veelhoekig, dan heet het geen koepel maar achtkant kloostergewelf of vierkant kloostergewelf.
Op een rond gebouw past een ronde koepel probleemloos. Meestal rust het koepelgewelf op een vierkante onderbouw. Er is dan in de hoeken een overgang nodig: daar worden òf trompen, òf pendentieven gemetseld. Ook een achthoekig gewelf op een vierkant heeft zo'n overgang nodig. Alleen bij de hangkoepel toont een heel andere oplossing.
Het begrip 'koepel' is iets ruimer dan 'koepelgewelf'. Hieronder wordt ook de halfronde buitenzijde verstaan, die soms vrij van het gewelf gehouden is. Ook wanneer de koepel geen stenen gewelf heeft, kan dit begrip uitkomst bieden. Bij een vieringtoren kan boven een koepelgewelf een torenspits staan.
De verlichting van een koepel is niet eenvoudig. Alleen helemaal bovenin kan een gat opengelaten worden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de stevigheid: de oculus.
Een andere manier om licht binnen te laten is het plaatsen van de koepel op een rond 'voetstuk' met vensters, de tamboer. Je tilt hem daarmee ook visueel op een hoger peil, zowel in het totaalbeeld van het gebouw van buiten- en van binnenuit.


Tekst: Jean Penders, 01-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders