Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Knielnis

Niet van deze tijd? In zuiderlijker streken zijn vormen van katholieke vroomheid te vinden, die in onze streken door de Hervorming uitgestorven zijn. De knielnis herinnert aan lang vervlogen gebruiken rond het kerkgebouw.
In de loop van de middeleeuwen werd door de Kerk de verering van de geconsacreerde hostie steeds sterker gestimuleerd. Het gaat daarbij om de 'Heilige Reserve', dat wil zeggen, hosties die tijdens de mis - volgens de leer van de Rooms Katholieke kerk - veranderd waren in het Lichaam van Christus.
Dit is vandaag de dag niet voor iedereen meer gemakkelijk te volgen, maar dat hoeft ook niet om de knielnis te begrijpen.
Om gelovigen de kans te geven de hostie te zien wanneer de kerk dicht was, werden soms kijkgaten in de buitenmuur gehakt. Door deze lage vensters was dan de monstrans te zien, waarin de hostie tentoongesteld werd. Voor iets heiligs hoor je te knielen, daarom is de knielnis een vorm van de hagioscoop met een ingebouwd knielbankje. Het venster zit dan precies op de goede hoogte.

Tekst: Jean Penders (03-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders