Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Graniet

Een van de hardste steensoorten, die in onze streken in de bouwkunst gebruikt zijn, is het graniet. De Nederlandse bodem levert haast geen natuursteen, en toch kan graniet hier gewonnen worden. We zouden in dit geval kunnen spreken van een 'natuurlijk exportproduct' uit Scandinavië. In de ijstijd hebben de gletsjers van de ijskap, die vanaf de noordpool tot halverwege Nederland reikte, heel veel puin voor zich uitgeduwd. De grote stenen hiervan kennen we als zwerfkeien. Vaak zijn dit granieten stukjes van de bergen in Noorwegen. Overigens zijn niet alle zwerfkeien van graniet en niet alle graniet komt uit Scandinavië.
De hunebedden zijn de eerste bouwwerken uit zwerfstenen. Bewerkt werden deze toen nog niet. Later leerde men ze kloven, en de rechte kanten boden meer mogelijkheden. Veel romaanse kerken in Denemarken en noord-Duitsland zijn van dit soort zwerkkeien gebouwd, en zelfs in Nederland is een voorbeeld te vinden in Odoorn.
Graniet kan heel verschillend ogen: bijvoorbeeld gespikkeld of met gekleurde strepen. Het ziet er korrelig uit. Bestanddelen zijn vooral kaliveldspaat, kwarts en glimmer, herkenbaar als glittertjes. Graniet is moeilijk te bewerken, maar in Scandinavië en de Alpen is het toch voor beeldhouwwerk gebruikt. Dat is dan wel meteen heel duurzaam. Voor polijsten leent de steen zich uitstekend.




Tekst: Jean Penders, 01-2006. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders