Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Ezelsrug

Een ezelsrug is geen stom idee. Het is een afdekking van metselwerk met twee schuine zijden. De doorsnede is dus driehoekig.
De rug van een ezel zit, zonder zadel, niet erg comfortabel. De ruggegraat steekt flink uit.
De ezelsrug - als bouwkundige term - vind je op een tuinmuur, op de treden van een trapgevel, op een beer. Om met deze laatste te beginnen, deze beer is een muur dwars door een stadsgracht, waarover het beestachtig moeilijk is om de stadsmuur te bereiken: de bovenzijde heeft de vorm van een forse ezelsrug. Bij een tuinmuur dient de ezelsrug om aan te geven dat de muur eigendom is van beide buren: het regenwater vloeit gelijkelijk naar beide zijden af 'op eigen erf'. Bij de trapgevel voorkomt de ezelsrug het inwateren. Bij een platte trede (zonder deksteen) zou het water erop blijven staan en in de voegen dringen.
Een ezelsrug wordt gebouwd over vaak wat slordig, min of meer driehoekig metselwerk op het af te dekken muurwerk. Aan beide zijden wordt dan meestal halfsteens gemetseld in verticaalverband, maar 'verticaal' betekent in dit geval dan wel: onder een hoek van 45 graden. Door deze richting van de baksteen blijft er geen water staan in de lange lintvoegen, hoogstens een beetje in de korte stootvoegen. De stenen worden zo geplaatst dat de ezelsrug wat breder is dan de muur eronder, veel van het regen water loopt dan niet meteen langs de muur.

Tekst: Jean Penders (03-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: (fotograaf onbekend)