Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Eucharistie

De eucharistie, ook bekend als het 'Heilig Misoffer', is het belangrijkste ritueel van de Rooms-Katholieke godsdienst. De liturgie van de 'mis' bevat een vaste volgorde van handelingen, met als hoogtepunt de 'consecratie', de feitelijke eucharistie. Deze gaat terug op het Laatste Avondmaal. Voor niet-katholieken is dit heilige moment moeilijk te bevatten: door het uitspreken van een vaste formule verandert, volgens de leer van de Kerk, het brood (de hostie) in het lichaam van Christus en de wijn in de kelk in Zijn bloed. Het is de herhaling van zijn kruisoffer. Het geloof in dit dogma van de 'transsubstantiatie' is wezenlijk, wie het afwijst wordt als ketter beschouwd.
Omdat dit onderdeel van de leer gevoelig lag, heeft de Kerk heel wat 'wonderen' nodig gehad om twijfelaars te overtuigen.
Alleen een priester kan en mag de eucharistie opdragen. Sterker nog, hij moet dit iedere dag doen. De geconsacreerde hostie wordt als heilig beschouwd en met de meeste eerbied behandeld. De 'heilige reserve' wordt bewaard in een pyxis, een eucharistische duif of een monstrans, opgeborgen in een sacramentshuisje of tabernakel. In de loop der tijden werd de vormgeving daarvan steeds uitbundiger.
Na de consecratie worden de hostie en de kelk (sinds de 12e eeuw) omhoog gehouden, de 'elevatie', zodat de gelovigen deze kunnen zien. De 'communie' is het nuttigen van de geconsacreerde hostie en wijn. Voor en na de mis wast de priester zijn handen zorgvuldig in de piscina.


Tekst: Jean Penders (03-2007). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders