Klik hier voor grote foto (met gegevens)
- ALLES over dit onderwerp
- LIJST "plaatje & praatje"
- HOME    www.documentatie.org
Daktegel

Een daktegel is een plak gebakken klei, voorzien van een gaatje of, vaker nog, aan de achterkant van een neusje, dat achter de panlat haakt.
Een dakbedekking van daktegels is erg zwaar: onder iedere naad tussen twee tegels moet de volgende liggen, dus op iedere plek rust het gewicht van twee daktegels.

Brandgevaar was voor de Middeleeuwer een nachtmerrie. Een stad vol houten huizen, waarop dan rieten of strooien daken, dat wilde wel branden. Als je dan bedenkt dat het vuur 's nachts moest blijven gloeien in de haardpot, dan is duidelijk in heel wat kleine hoekjes grote ongelukken scholen.
Tot de oudste overheidssubsidies hoorde dan ook de tegemoetkoming in de vervanging van de zachte dekking (riet en stro) door harde dekking (daktegels en leien).
De daktegel is te zien als de goedkope vervanging van de natuurstenen dakbedekking van leien. Dit alternatief heeft voordelen. Niet alleen kan het neusje gevormd worden, ook is er de mogelijkheid het stadsbeeld te verlevendigen met vrolijk gekleurde daken. Immers, om te voorkomen dat het regenwater in de tegels drong, werden ze vaak geglazuurd, en dat bood fraaie mogelijkheden.
Aan het einde van de Middeleeuwen ontstond de eerste golfpan als lichtere dakbedekking.




Tekst: Jean Penders (04-2005). Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders