Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Tweetorenfront

Het beeld van een machtige kathedraal wordt vaak bepaald door twee torens, die de frontgevel (meestal aan de westzijde) sieren. Ze zijn aan weerszijden van de middenbeuk opgetrokken. Tussen de torens is de middenbeuk soms blind, maar meestal is deze toegankelijk door één of drie portalen. De torens zelf kunnen de buitenste portalen bevatten, die dan in de zijbeuken uitkomen. Ook belangrijke kloosterkerken hebben soms een tweetorenfront. Omgekeerd zijn er diverse belangrijke kerken die maar één kerktoren hebben, zoals de Dom van Utrecht.
De oorsprong van het tweetorenfront ligt in het westwerk: een machtig blok aan de westzijde, vaak voorzien van een traptoren aan iedere zijde. Bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Maastricht zijn die traptorens bescheiden ronde toevoegingen, bij de Sint-Servaaskerk in dezelfde stad zijn deze de meest imponerende onderdelen van het westfront.
De drieledige opzet van het westwerk heeft in Leuven geleid tot een onvoltooid gebleven gotische gevel met een drietorenfront, waarvan de middelste toren de hoogste moest worden.
Bij een aantal rijke kerken zijn ook de transeptgevels ontworpen met een tweetorenfront. Meestal zijn deze transepttorens niet (allemaal) afgebouwd, zoals in Laon te zien is.





Tekst: Jean Penders, 11-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders