Klik hier voor grote foto (met gegevens)
Fronton

Het fronton van een klassieke tempel is de driehoekige top van de korte, kopse gevels. Aan de lange zijden loopt boven de zuilen het hoofdgestel, waarvan de rijk geprofileerde kroonlijst het bovenste deel is. Dat hoofdgestel loopt ook aan de korte zijden van het gebouw door. Kijken we precies op de hoek naar de kroonlijst, dan zien we hoe deze als het ware opengeknipt wordt en zo aan de korte kant van de tempel het timpaan omlijst. De aandacht gaat vooral uit naar deze driehoek, omdat deze meestal het rijkst gesierde onderdeel van het fronton is. Toch kan dit veld ook onversierd zijn (of is de geschilderde versiering verdwenen).
De Romeinse architectuur gebruikte kleine driehoekige en halfronde frontons ook al op vele andere plaatsen, zoals boven ingangen en vensters. De renaissance nam dit veelvuldige gebruik weer over en ook na die tijd bleef het nog eeuwen in zwang.
Behalve al die driehoekige en halfronde of segmentboogvormige frontons komen ook nog gebroken frontons voor. Die zijn (meestal) niet het gevolg van gebrek aan onderhoud, maar een extra rijke variant, waarbij het midden van de omlijsting als het ware opengebroken is.




Tekst: Jean Penders, 07-2005. Bronnen: zie literatuurlijst. Foto: Jean Penders